現在的時間是 2019-04-20, 10:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

Forum is closed. Please, come back later.

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
網友回響(醫好十年濕疹)
發表人 內容
 文章主題 : 網友回響(醫好十年濕疹)
文章發表於 : 2008-10-30, 13:43 
離線
總版主
頭像

轉載網友回響,真替她高興。

我想係度分享下我成功更治既心得

我有左濕疹成十年啦, 由中四開始到而家, 重要係面上, 係勁嚴重,係呢半年先到真正斷尾。

以前咩都試過哂啦, 試過皮膚科既史醫生,陸醫生等等,好多中醫都睇過哂...用過好多類固醇同protopic...都係無用!

之後有同事介紹我睇一個係西貢既女中醫(日日食中藥食左成二個月),同用左網上(其實係ck個blog)流行既醫皮膚既紫雲膏,而家完全好番哂lu~

好多謝CK blog給我很多知識,我又比你個blog比我個中醫睇,佢就跟住整左d紫雲膏比我,雙管齊下。結果真係斷左尾,重咩都食得lu

想睇既,可以打比佢,佢clinic係西貢:
黃醫師-2791 5616

唔記得講,我唔recommend用西醫,因為我都係一開始就睇西醫所以先越黎越嚴重,
因為d類固醇既side effect係會令你d皮膚越黎越薄同皮膚既抵抗力差ga,而protopic既side effect係會有skin cancer既可能。
如果有濕疹既網友唔想食中藥,可以試下紫雲膏,你可以係internet搵下自己整既方法,or你可以call黃醫師訂做,紫雲膏既口碑好好。

重有要介口,虾蟹等海鮮,同甜野,因為原來甜的食品好濕熱ga!

希望有濕疹既人快d好

[引用]| 作者 Natalie | 30th Oct 2008 10:39 AM

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
發表人 內容
 文章主題 : Re: 網友回響(醫好十年濕疹)
文章發表於 : 2008-11-04, 12:36 
離線
註冊會員

..CK.. 寫:

我有左濕疹成十年啦, 由中四開始到而家, 重要係面上, 係勁嚴重,係呢半年先到真正斷尾。

以前咩都試過哂啦, 試過皮膚科既史醫生,陸醫生等等,好多中醫都睇過哂...用過好多類固醇同protopic...都係無用!

之後有同事介紹我睇一個係西貢既女中醫(日日食中藥食左成二個月),同用左網上(其實係ck個blog)流行既醫皮膚既紫雲膏,而家完全好番哂lu~

好多謝CK blog給我很多知識,我又比你個blog比我個中醫睇,佢就跟住整左d紫雲膏比我,雙管齊下。結果真係斷左尾,重咩都食得lu

唔記得講,我唔recommend用西醫,因為我都係一開始就睇西醫所以先越黎越嚴重,
因為d類固醇既side effect係會令你d皮膚越黎越薄同皮膚既抵抗力差ga,而protopic既side effect係會有skin cancer既可能。
如果有濕疹既網友唔想食中藥,可以試下紫雲膏,你可以係internet搵下自己整既方法,or你可以call黃醫師訂做,紫雲膏既口碑好好。

重有要介口,虾蟹等海鮮,同甜野,因為原來甜的食品好濕熱ga!

希望有濕疹既人快d好

[引用]| 作者 Natalie | 30th Oct 2008 10:39 AM

謝謝分享, 我的濕疹也好了很多, 就是不肯繼尾, 大概是因為我嗜甜
後期做的紫雲膏自己改了配方. 加了廣霍香, 發現效果幾好, 但沒有落冰片, 送給人用時會放心些

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
發表人 內容
文章發表於 : 2008-11-05, 08:44 
離線
總版主
頭像

路人E 寫:
近期似乎紫雲膏大熱門....

不過, 用它有一樣要小心, 因大部份的紫雲膏的成份都含有冰片, 如有蠶豆症的就絕對不能用.

我也是一個皮膚有問題的人, 但是否濕疹, 我其實也不知,有些中醫/西醫說是濕疹, 但也有些中醫說是我的皮膚弱, 不算是濕疹. 反正它煩擾了我很久.

看到那麼多人推崇紫雲膏, 所以也買了點來試試, 洗澡也用紫雲皂, 希望真的能有效啦.

但凡是藥都應該小心使用的,所以現在送紫雲膏給朋友都會問他們,有沒有用過白花油,用後有沒有什麼不適,能用白花油就不是蠶豆症囉。

其實,濕疹也只是免疫力混亂的一種表現,在中醫來說,都只問根原(導致發病的體質問題),不像西醫每個病症都給他一個名稱。所以才會出現,一種病症不同配方,但不同病症卻用同一配方,皆因中醫是治人(針對人的體質),不是治病。

看過一本書,他大概意思是,你老是看對樹葉的問題來處理,就要天天去處理,到你處理好有病的葉子,因為葉子都沒有了,樹也要死了。如果,抓到有問題的根部,加以處理,整棵樹很快痊癒,而且,你也不用手忘腳亂去理會那些葉子。

濕疹或皮膚弱,根源都在體質(樹的根部),病症的名稱根本不重要。

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
發表人 內容
文章發表於 : 2008-11-05, 08:46 
離線
總版主
頭像

---------
faju 寫:
..CK.. 寫:

希望有濕疹既人快d好

謝謝分享, 我的濕疹也好了很多, 就是不肯繼尾, 大概是因為我嗜甜
後期做的紫雲膏自己改了配方. 加了廣霍香, 發現效果幾好, 但沒有落冰片, 送給人用時會放心些

戒口真的太重要,加了廣霍香,你的紫草膏很香喔....我都想順便驅蚊,老加茶樹油。

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
可以 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章

前往 :  

創建我的免費論壇! · php-BB© · Internationalization Project · 舉報濫用 · 使用條款/隱私政策
© Forums-Free.com 2009