現在的時間是 2019-04-20, 10:54

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

Forum is closed. Please, come back later.

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
生飛滋 ><
發表人 內容
 文章主題 : 生飛滋 ><
文章發表於 : 2008-11-24, 20:40 
離線
註冊會員

近喉嚨附近生飛滋, 好痛好痛好痛 圖檔

搽過茶樹油, 青黛粉, 云南白藥, 飲埋板藍根, 都仲好痛, 仲有咩可以做丫?圖檔

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
生飛滋 ><
發表人 內容
 文章主題 : Re: 生飛滋 ><
文章發表於 : 2008-11-25, 08:23 
離線
總版主
頭像

Honey 寫:
近喉嚨附近生飛滋, 好痛好痛好痛 圖檔

搽過茶樹油, 青黛粉, 云南白藥, 飲埋板藍根, 都仲好痛, 仲有咩可以做丫?圖檔

要墜火...飲臘鴨頭菜乾湯、或咸魚頭豆腐湯...

最...最...最...緊要....係早訓....同埋要飲多d水...

要早d訓....十點鐘訓著就最好...

我發覺類似依家野,食療同早訓效果最好。

我依兩日都出左唇倉...可能感冒左兩個星期,抵抗力差左。

搽紫雲膏唔夠力,改用桉油醇樟精油,好力過紫雲膏少少,但都係唔夠力。

飲左兩碗昆布海草湯呢,當堂謝左。

臘鴨頭菜乾湯(二人份)

臘鴨頭一隻去皮拖水。
菜乾二扎(要白菜乾),浸水洗淨。
白菜(大顆越老越好)洗淨。
瘦肉適量(吊味)。
南北杏蜜棗適量。
果皮一個。
以上最少煲2.5小時。
[滋陰降火、利咽清肺、清熱滋潤]

咸魚頭豆腐湯(一人份)
黃花鹹魚頭一大個、板豆腐四件(分切十六小塊)、細棵白菜四兩、生石膏打碎一兩(紗布袋包煎)。
普通火候煮約兩小時,飲湯吃渣。
[降胃火、解熱毒、潤澡涸功效)]

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
生飛滋 ><
發表人 內容
文章發表於 : 2008-11-25, 12:55 
離線
註冊會員

..CK.. 寫:
要墜火...飲臘鴨頭菜乾湯、或咸魚頭豆腐湯...

最...最...最...緊要....係早訓....同埋要飲多d水...

要早d訓....十點鐘訓著就最好...

我發覺類似依家野,食療同早訓效果最好。

我依兩日都出左唇倉...可能感冒左兩個星期,抵抗力差左。

搽紫雲膏唔夠力,改用桉油醇樟精油,好力過紫雲膏少少,但都係唔夠力。

飲左兩碗昆布海草湯呢,當堂謝左。

臘鴨頭菜乾湯(二人份)

臘鴨頭一隻去皮拖水。
菜乾二扎(要白菜乾),浸水洗淨。
白菜(大顆越老越好)洗淨。
瘦肉適量(吊味)。
南北杏蜜棗適量。
果皮一個。
以上最少煲2.5小時。
[滋陰降火、利咽清肺、清熱滋潤]

咸魚頭豆腐湯(一人份)
黃花鹹魚頭一大個、板豆腐四件(分切十六小塊)、細棵白菜四兩、生石膏打碎一兩(紗布袋包煎)。
普通火候煮約兩小時,飲湯吃渣。
[降胃火、解熱毒、潤澡涸功效)]

原來原兇係夜訓, 生飛滋前1晚係差不多3點先訓 (平時12點的) :shock: 咁我要試試墜火湯先得啦, thx CK !

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
生飛滋 ><
發表人 內容
文章發表於 : 2008-11-26, 12:55 
離線
註冊會員

我覺得生飛滋呢樣問題, 好似係某 d 人先會有, 我老公一家人好容易會生, 但我一家人就從來無呢種問題. 所以西瓜霜呢款藥都係識左我老公之後先知道.

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
生飛滋 ><
發表人 內容
文章發表於 : 2008-11-26, 16:40 
離線
總版主
頭像

---------
oubak 寫:
我覺得生飛滋呢樣問題, 好似係某 d 人先會有, 我老公一家人好容易會生, 但我一家人就從來無呢種問題. 所以西瓜霜呢款藥都係識左我老公之後先知道.

你老公燥底架?

回頂端
 個人資料  
引用回覆  
顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客

不能 在這個版面發表主題
可以 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯文章
不能 在這個版面刪除文章

前往 :  

創建我的免費論壇! · php-BB© · Internationalization Project · 舉報濫用 · 使用條款/隱私政策
© Forums-Free.com 2009